Prirodna baština

Uvala Stari Trogir – Sevid –  zaštićeni arheološki lokalitet, jedna od poznatijih pješčanih uvala na ovom području. U ovoj uvali nalaze se ostatci maritimne velike luksuzne vile posebnog tlocrta. Danas se dio objekta nalazi ispod površine mora.

„Jama na Valjalo“ – Najevi – jama se nalazi u selu Najevi na brdu Valjalo. Nadmorska visina je 370 m. Cijela je obavijena “cvijećem”, “stablima”, “koraljima”, “kozlićima“. Speleolozi tvrde da je jama duboka oko 90 metara, a možda i dublja.

Špilja – kod Gomile, nedaleko od sela Blizna Donja – na dubini od 30 metara, impozantna je dvorana od 220 metara četvornih, prekrivena debelim naslagama sige i mnoštvom lijepih stalaktita i stalagmita, što čak ni speleolozi ne viđaju često.

Prvi Rudnik asfalta „Minera“ – U rudniku afalta „Minera“ Opatija koji je smješten na obronku pod brdom Boraševica sjeverno od naselja Vinišće eksploatiran je asfalt i prije, a posebice tijekom 19.st. Pod vodstvom inžinjera Gustava Hermana poslove je vodila i financirala tvrtka Rotschild iz Beča. Nakon Hermana poslove vodi Henrik Hartung. Gotov asfalt trabakulima je izvožen u Veneciju i Njemačku, a služio je i pri radovima u Hrvatskoj. Ispod brda Boraševice sagrađena je upravna zgrada 1835. godine, a oko kuće nalazile su se manje zgrade u kojima su bili smješteni kotlovi te nekoliko mlinova za mrvljenje rude u sitan prah.

Villa rustica na položaju Japlena gomila – Villa rustica na položaju Japlena gomila nalazi se na širem predjelu Na podan Dragoševac, točnije sa sjeverne strane Viniške vale, na jugozapadnom rubu istoimenog polja. Zadružni dom koji je podignut nakon II. svj. rata djelomično je preslojio arheološke ostatke antičkih građevina. U vrijeme radova pronađeni su antički zidovi te ostaci antičke gustirne i antičke keramike. Pretpostavlja se da je u dnu Viniške uvale uz kompleks villae rusticae na položaju Japlena gomila postojalo rimsko pristanište. Njegovo postojanje, položaj i veličinu trebalo bi potvrditi budućim podmorskim arheološkim istraživanjima.

Error: No articles to display

HTZ 2016 static banner 300x250 v2.0 SSFAM1

    

izdvojeno marina r1 c2dffdgfggfgfg

 

izdvojeno marina on r3 c2 novo11112121212
    unnamed

Maps & Navigation:
OsmAnd

 

izdvojeno marina r1 c1232 novo

 

 

izdvojeno marina r1 c3 

login logo  


Turistička zajednica Općine Marina
Ante Rudana 47
21222 Marina
Tel: +385 21 889 015
E-mail: tz.opcine.marina@st.t-com.hr
Direktor: Iva Dvornik

 

 

instag w

 

Izrada i održavanje