Marinska Zagora

Otiđite koji kilometar dalje u unutrašnjost i osjetite autohtonu atmosferu marinske Zagore. Ovaj izuzetno očuvan prostor bogat je mnogim arheološkim nalazištima. Predstavlja prostor u kojem je sačuvana izvorna dalmatinska tradicija i kultura sa svojim običajima, nošnjama i lokalnom gastronomijom. Ističe se gotovo netaknuta priroda i brojna očuvana tradicionalna sela s izvornim kamenim kućama.  Selo Blizna  (Blysa), smještena između sela Bristivice i Mitla, podno planine Vilajena teritoriju srednjovjekovne Dridske županije prvi put se spominje 1251.

Ovdje se nalazi crkva Sv. Marije, koja se spominje u trogirskim spisima 1300. godine. Potječe iz IX. stoljeća. Oko crkve je groblje u kojem ima stećaka i starih nadgrobnih ploča, a 2000. je otkrivena nekropola iz starohrvatskog doba. Groblje sela Blizna Gornja antički je arheološki lokalitet smješten u kraškom polju na samoj granici Trogira i Šibenika, na mjestu koje obiluje vodom iz izvora i lokve koja za ljetnih suša nikada ne presuši.

Lokve su u prošlosti imale veliki značaj u stočarstvu i poljoprivrednoj proizvodnji lokalnog stanovništva. U vrijeme najnižeg ljetnog vodostaja ljudi su u prošlosti čistili nakupljeni sediment i koristila ga kao plodnu zemlju za povrtlarstvo i vinogradarstvo. Na predjelu Zgona postoje dvije lokve zvane Bliznice. Pored njih su nađeni ulomci rimskodobne keramike.

Error: No articles to display

HTZ 2016 static banner 300x250 v2.0 SSFAM1

    

izdvojeno marina r1 c2dffdgfggfgfg

 

izdvojeno marina on r3 c2 novo11112121212
    unnamed

Maps & Navigation:
OsmAnd

 

izdvojeno marina r1 c1232 novo

 

 

izdvojeno marina r1 c3 

login logo  


Turistička zajednica Općine Marina
Ante Rudana 47
21222 Marina
Tel: +385 21 889 015
E-mail: tz.opcine.marina@st.t-com.hr
Direktor: Iva Dvornik

 

 

instag w

 

Izrada i održavanje